Κυριακή 22 Μαΐου 2011

γιατι διευθετουνται τα αστικα ρεματα

απο την σελιδα της ευδε υδρευσης αποχετευσης θεσσαλονικης ανακοινωθηκε οτι http://www.eydeael.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=26&Itemid=30


      VI) "Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των Δήμων Ευκαρπίας , Τριανδρίας και Πυλαίας Θεσσαλονίκης"

Βασικά στοιχεία
Ημερομηνία Υπογραφής Σύμβασης : 18.03.2011
Προεκτιμώμενη αμοιβή : 606.764,08 €
Προϋπολογισμός σύμβασης (με ΦΠΑ) : 493.436,64 €
Έκπτωση : 20 %
Ημερομηνία περαίωσης μελέτης: 18.07.12
Ανάδοχος: ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ ΚΑΚΑΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΙΜΟΓΛΟΥ ΚΙΜΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"
Αντικείμενο μελέτης
Το τεχνικό αντικείμενο της μελέτης είναι η διευθέτηση-οριοθέτηση των ρεμάτων Ευκαρπίας, Ορτανσίας, Κυψέλης και Δόξης , καθώς και η μελέτη συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων συμπεριλαμβανόμενων των απαραίτητων τοπογραφικών αποτυπώσεων και ενημερώσεων διαγραμμάτων. Για τα παραπάνω έργα περιλαμβάνεται και η προμελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πρόοδος εργασιών
Υποβλήθηκε και εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα ενώ υποβλήθηκε και  το ΠΠΕ για το οποίο δόθηκαν διορθώσεις και αναμένεται η επαναυποβολή του.

 τα ρεματα αποτελούν στη νεοελληνική πραγματικότητα «μήλον της έριδος» στα τοπικά πολιτικά συστήματα προς αλίευση ψήφων και ικανοποίησης της τοπικής εκλογικής πελατείας. Παράνομα κτίσματα, επιχωματώσεις, ρίψεις μπαζών, ρίψη αποβλήτων κ.ά. αποτελούν καθημερινές δραστηριότητες «σεβασμού» των ρεμάτων, ενώ τμημα των τοπικων πληθυσμων αποζητά απελπισμένα τη «τελική διευθέτηση» των ρεματων
http://viosimozefyri.com/%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%83/

το συγκεκριμενο ρεμα κωνσταντινιδη-υφανετ  κατεβαινει απο το σειχ σου οπου υπαρχει περιπατητικη διαδρομη και μονοπατι που αποκοπτεται απο την περιφερειακη.
εξαλλου η διευθετηση δεν προστατευει τα ρεματα απο την περιβαλλοντικη υποβαθμιση
μετατρεπονται σε χωματερες
και οι κοινωφελεις εγκαταστασεις που χτιζονται πανω τους ,οπως το
γηπεδο μπασκετ στο ρεμα υφανετ
  

υπολειτουργουν,πχ δεν λειτουργει ο νυχτερινος φωτισμος.ετσι μετατρεπονται σε χωρους τελεσης
παρανομων πραξεων.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

συναντηση φορεων,επιστημονων και επιτροπης κατοικων για το ρεμα υφανετ

στις 18-5-11 πραγματοποιηθηκε συναντηση στο χωρο του ρεματος αναμεσα στους εμπλεκομενους φορεις,την καθηγητρια του ΑΠΘ κα Μαιρη Ανανιαδου-Τζιμοπουλου και μελη της επιτροπης κατοικων για την προστασια του ρεματος υφανετ.
ακολουθουν ανακοινωσεις της αντιδημαρχιας αστικου σχεδιασμου και της επιτροπης κατοικων για την
προστασια του ρεματος υφανετ.
 Να ευχηθουμε να εχει αισια καταληξη η αποφαση ολων μας να αποκατασταθει και να αναπλαστει το ρεμα υφανετ.


Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (ΥΦΑΝΕΤ)
ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Συνάντηση με περίοικους και εκπροσώπους φορέων στο Ρέμα Κωνσταντινίδη (ΥΦΑΝΕΤ) είχε σήμερα (Τετάρτη 18 Μαϊου 2011) ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, κ. Ανδρέας Κουράκης, έπειτα από αίτημα των ίδιων.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας του πλήθους των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ρέματος, η οποία τελικά είναι πλημμελής, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρέματος κατά τρόπο ώστε να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου για την περιοχή.
Στη συνάντηση παρευρέθη η κ. Μ. Ανανιάδου-Τζιμοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΑΠΘ, η οποία τόνισε πως το Ρέμα Κωνσταντινίδη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό (και να μην μετατραπεί σε κλειστό αγωγό) στο τμήμα του από την οδό Παπάφη έως την οδό Περδίκκα, καθώς το ελάχιστο νερό που φέρει συντηρεί το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο αποτελεί ένα μικρό δείγμα της βιοποικιλότητας της πόλης. «Οι κάτοικοι διεκδικούν αυτόν τον χώρο, ως χώρο πρασίνου και αναψυχής, το πανεπιστήμιο επί δεκαετίες ασχολείται με το συγκεκριμένο αλλά και με τα υπόλοιπα ρέματα της πόλης στην κατεύθυνση της βιώσιμης αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε η ίδια. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως είπε, είναι να υλοποιηθεί η πλήρης καταγραφή της κατάστασης του ρέματος Κωνσταντινίδη, να λυθούν τα θέματα των πολλαπλών συναρμοδιοτήτων και να απομακρυνθούν οι αιτίες υποβάθμισής του.
«Σήμερα ανοίγουμε το ζήτημα των ρεμάτων της πόλης, με αφορμή το Ρέμα Κωνσταντινίδη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους συναρμόδιους φορείς (ΥΠΟΜΕΔΙ-ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ Παγίων, ΟΡΘΕ, Δήμος Θεσσαλονίκης), προκειμένου για τον βέλτιστο συντονισμό της προσπάθειας διαχείρισης των ρεμάτων. Η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει άμεσα», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Κουράκης. 
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ήδη σε επαφή με την ΕΥΑΘ Παγίων, στην ιδιοκτησία και αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα ρέματα, προκειμένου για την παραχώρησή τους, ώστε να μπορεί ο Δήμος να παρέμβει με αναπλάσεις, ενώ υπάρχει η βούληση να εξευρεθούν πόροι για τις εν λόγω αναπλάσεις. «Θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Υποδομών, αλλά και με το πανεπιστήμιο και την κ. Τζιμοπούλου, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση δεκαετιών, ενώ ήδη έχουμε προβεί σε μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ και τον ΟΡΘΕ», κατέληξε ο κ. Κουράκης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας, κ. Δημ. Κανάκης και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς και
εκπρόσωπος της ΕΥΔΕ Ύδρευσης-Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Θεσσαλονίκης.










 
Ανακοινωση απο την επιτροπη κατοικων για την προστασια του ρεματος υφανετ

η υπαρξη μελετης απο την ευδε υδρευσης αποχετευσης θεσσαλονικης για την διευθετηση του ανοιχτου τμηματος του ρεματος υφανετ και μπαζωμα του απο την οδο παπαφη εως την οδο θεαγ.χαριση στην κατω τουμπα μας οδηγησε να συστησουμε επιτροπη κατοικων για την προστασια του ρεματος υφανετ.
Οι μεμονωμενες φωνες μας ενωθηκαν και εισακουστηκαν οι ανησυχιες και οι προτασεις μας για αποκατασταση του οικοσυστηματος και αναπλαση του χωρου του ρεματος ωστε να ειναι προσβασιμος σε ολους τους κατοικους της τουμπας και της θεσσαλονικης.
Η κα καθηγητρια του ΑΠΘ ΜαιρηΤζιμοπουλου-Ανανιαδου που προτειναμε να αναλαβει την μελετη του ρεματος ειναι το καταλληλοτερο προσωπο γιατι μια αναπλαση αστικου φυσικου οικοσυστηματος πρεπει να συνδιαζει την λειτουργικοτητα με την υψηλη αισθητικη.
Χαιρετιζουμε την τοποθετηση της αντιδημαρχιας αστικου σχεδιασμου και τον κ.αντιδημαρχο κ.Ανδρεα Κουρακη για την
πολιτικη αποφαση που ελαβε να προστατευτουν τα φυσικα οικοσυστηματα των αστικων ρεματων απο τις βλαπτικες για το περιβαλλον μεθοδους της διευθετησης των ρεματων.
Τα ρεματα πρεπει να μενουν ανοιχτα στην φυσικη τους κατασταση οπως οριζει το αρθρο 24 του ελληνικου Συνταγματος και να μην χρειαζεται οι πολιτες να καταφευγουν σε προσφυγες κατα της διοικησης στο Στε για την προστασια τους.
Ζηταμε να διορθωθει στο δελτιο τυπου που εκδοθηκε απο τον δημο θεσσαλονικης για την συναντηση που πραγματοποιηθηκε στο χωρο του ρεματος στις 18-5-11 με τους εμπλεκομενους φορεις,την κα Ανανιαδου και την επιτροπη κατοικων,του σημειου που περιγραφει το προς αναπλαση ανοιχτο τμημα του ρεματος απο την οδο παπαφη εως την οδο περδικα.Το ορθο ειναι απο την οδο παπαφη εως την οδο θεαγ.χαριση.
Το ρεμα υφανετ ειναι ενιαιο.Ηδη εκπονειται απο την ΕΥΔΕ μελετη για την διευθετηση του στα ορια του δημου Τριανδριας,οπου ειναι γνωστο ως ρεμα Ορτανσιας.
Καλουμε επισης τους πολιτες που αναγνωριζουν οτι η
προστασια των φυσικων οικοσυστηματων μεσα στις πολεις ειναι μια ασπιδα προστασιας
για την υγιεια τους να ενωθουν και δρασουν συλλογικα οπως εμεις.
Θα παρακολουθουμε το θεμα της αναπλασης σε βαθος χρονου και θα ενημερωνουμε τους συμπολιτες μας στην Θεσσαλονικη για οποιαδηποτε εξελιξη.









η πηγη του ρεματος υφανετ(αναδημοσιευση)

Η ομάδα αποτελείτε από τους
ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΣΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ και ΧΑΝΤΑΒΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ασχολήθηκε με τις ενότητες
Ιστορία της ύδρευσης Θεσ/νίκης
Πηγές – Γεωτρήσεις - Βρύσες
Η πηγή του ρέματος Κωνσταντινίδη











 εξερεύνηση του ρέματος

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007, η ομάδα της Ύδρευσης, που αποτελείται απ’ τους μαθητές: Χαντάβα Χριστίνα, Σαρίδου Μαρία, Σαββίδου Μαρία και Θεοφανίδη Αλέξη, με οδηγό τον κ. Γκαζά, ξεκινήσαμε για να ανακαλύψουμε την πηγή που υπάρχει στο ρέμα Κωνσταντινίδη. Αρχικά, βλέπαμε το κομμάτι του ρέματος που έχει καλυφθεί απ’ την οδό Αμουλιανής. Στη συνέχεια περάσαμε από κάποια αυθαίρετα κτισμένα μέσα στο ρέμα και πολύ σύντομα φτάσαμε στην πηγή.
Ήταν μια μικρή βρυσούλα από όπου έτρεχε αδιάκοπα το καθαρό – δροσερό νερό. Αρκετά άτομα ερχόταν με μπουκάλια και μπιτόνια για να τα γεμίσουν με αυτό το νερό. Είδαμε κάποιους ηλικιωμένους που μας ρώτησαν τι κάναμε εκεί και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να τους πάρουμε συνέντευξη. Μάθαμε πολλά γι’ αυτό το νερό, το οποίο τρέχει από πολλά χρόνια πριν και γιατί το προτιμούν ακόμη και σήμερα. Ένας κύριος μας μίλησε για την ιστορία της πηγής, μας είπε ότι Γάλλοι έκαναν τις γεωτρήσεις για να βρουν νερό για τις ανάγκες του στρατοπέδου τους κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Ακόμα μας είπαν ότι το νερό αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ότι πολλοί το προτιμούν για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Μας είπαν ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι το νερό αυτό είναι ακατάλληλο για πόσιμο γιατί δεν είναι καθαρό και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.
Εμείς όμως δεν αρκεστήκαμε στις πληροφορίες που πήραμε από την συνέντευξη και ερευνήσαμε περισσότερο το νερό. Μετρήσαμε την θερμοκρασία του στην πηγή που είναι 14ο Κελσίου και την παροχή του που υπολογίσαμε σε μισό λίτρο το δευτερόλεπτο. Παρατηρήσαμε ότι είναι διαυγές, άοσμο και πεντακάθαρο όπως πολλοί κάτοικοι ανέφεραν. Δείγμα δε από το νερό αυτό το αναλύσαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σουφλί και τα αποτελέσματα ήταν άριστα και μάλιστα συγκρίνοντάς το με άλλες τρεις πηγές του Σουφλίου αυτό ήταν το καλύτερο.
Βγάλαμε φωτογραφίες και προχωρήσαμε για να εξερευνήσουμε το εγκαταλελειμμένο αλλά υπαρκτό μέρος του ρέματος.
Έπρεπε να αντιμετωπίσαμε ένα προβληματάκι: απ’ την αρχή της διαδρομής η λάσπη ήταν αρκετή και δυσκολευόμασταν να προχωρήσουμε. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε και ας χρειάστηκε να λερώσουμε τα παπούτσια και ρούχα μας. Ο κ. Γκαζάς, μας εξηγούσε τι βρισκόταν εκεί παλιότερα. Στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ, που βρίσκετε δίπλα από το ρέμα παλαιότερα εργάζονταν πολύς κόσμος. Η χώρος που περνούσαμε είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να παίρνουν οι εργάτριες και οι εργάτες το κολατσιό τους. Η μορφή δεν είχε καμιά σχέση με την σημερινή. Το μόνο που βλέπαμε ήταν ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο με κατεστραμμένα παγκάκια και σιντριβάνια. Αυτό μας δημιούργησε θλίψη, γιατί πρέπει να ήταν ένα πανέμορφο μέρος. Περπατήσαμε στο γεφυράκι, σκαρφαλώσαμε σε μικρά υψώματα, κάναμε τον κύκλο του εργοστασίου, βγήκαμε στην οδό Παπάφη και ξαναγυρίσαμε πίσω στην πηγή. Και πάλι βρισκόταν κόσμος εκεί, που από ότι καταλάβαμε συνέχιζε να παίρνει νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Κατά την επιστροφή μας σταθήκαμε στο ωραιότατο σιντριβάνι στην διασταύρωση των οδών Αμουλιανής με Διογένους. Εκεί, στην προσπάθειά μας να βγούμε μια φωτογραφία, με τους πίδακες σε πλήρη λειτουργία, το νερό έπαιζε μαζί μας. Το σιντριβάνι, σταματούσε κάθε φορά που πηγαίναμε να βγούμε φωτογραφία και ξεκινούσε όταν φεύγαμε. Ξαναγυρίζαμε, και πάλι απ’ την αρχή. Αυτό έγινε αρκετές φορές μέχρι να καταφέρουμε τελικά να βγάλουμε αυτή την περιπετειώδη φωτογραφία.

Δυστυχώς η ώρα πέρασε, η περιπέτειά μας τελείωσε, και έπρεπε να επιστρέψουμε στη δυσάρεστη πραγματικότητα των μαθημάτων.
Χαντάβα Χριστίνα
Σαββίδου Μαρία
Το νερό στην φύση και στην παράδοση

Σαββίδου Μαρία

Το νερό (ή στη καθαρεύουσα ύδωρ, λέξη απ’ την οποία και πολλοί οι παράγωγοι όροι) είναι η περισσότερο διαδεδομένη στη φύση χημική ουσία. Η σπουδαιότητα του νερού για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας είναι φανερή. Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Η άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 70% νερό.
Απαντάται σε τρείς μορφές: στερεή (πάγος, χιόνι), υγρή (νερό πηγών, ποταμών, θαλασσών) και αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα). Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσοστό 70% και στο αίμα 90%. Γύρω στα δύο λίτρα νερού απαιτούντα καθημερινά για την αναπλήρωση της απώλειας που προκαλείται από την αναπνοή, την εφίδρωση και την αποβολή υγρών και στερεών.
Το νερό είναι υγρό, διαυγές, άχρωμο σε λεπτά στρώματα, κυανίζον σε μεγάλους όγκους. Η καθαρή ουσία είναι άγευστη ενώ το καλό πόσιμο νερό έχει ευχάριστη γεύση, που οφείλεται στα διαλυμένα άλατα και αέρια. Η πυκνότητα του νερού είναι διαφορετική σε διάφορες θερμοκρασίες με μέγιστη στους 4ο Κελσίου.
Το πόσιμο νερό πρέπει να εξετάζεται φυσικώς (θερμοκρασία, διαύγεια, γεύση, οσμή), χημικώς (ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος ουσιών, σκληρομετρία), μικροσκοπικώς (έρευνα μικροοργανισμών), βακτηριολογικώς (καλλιέργεια των μικροβίων του νερού) και τοπογραφικός (θέση πηγής, διαδρομής του νερού).
Λειψυδρία και ξηρασίες συνέβαιναν τακτικά και στο παρελθόν, αλλά οι κοινωνίες διέθεταν μηχανισμούς απορρόφησης των επιπτώσεων τους. Η αντιμετώπιση της κρίσης για το νερό απαιτεί λύσεις με μακρόχρονους σχεδιασμούς και διάρκεια εφαρμογής, πέρα από τις έμμεσες αποφάσεις στα γραφεία.
Το νερό υπήρξε πάντοτε στο επίκεντρο επιστημονικών, θρησκευτικών, μυθολογικών και φιλοσοφικών συζητήσεων του ανθρώπου, καθώς και βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση λαϊκών παραδόσεων.
Η λατρεία των νερών παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συνέχεια που σε μερικές περιπτώσεις διαρκεί από την νεολιθική εποχή ως τις μέρες μας. Ένας μεγάλος αριθμός από λατρείες και από τελετουργίες επικεντρώνονται σε πηγές, ρυάκια, ποτάμια, πηγάδια κ.τ.λ. Η λατρεία των τοπικών νερών ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή πίστη, που καμιά θρησκευτική επανάσταση δεν κατάφερε να την εξαλείψει. Ακόμη και ο χριστιανισμός την υιοθέτησε (π.χ. αγιασμός των υδάτων).
Επίσης το νερό έχει σχέση με τη μαντική. Γενικά η αντίληψη ότι η προφητική ικανότητα αναβλύζει από τα νερά, είναι πολύ διαδεδομένη, όπως μαρτυρούν και τα πολλά μαντεία που ήταν κτισμένα κοντά σε νερά.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

το ρεμα υφανετ στο νεο επικαιροποιημενο παραρτημα του ΟΡΘ(οργανισμος ρυθμιστικου θεσσαλονικης)

http://www.orth.gr/UsersFiles/Parartima%20I.pdf
   http://www.orth.gr/default.aspx
προγραμμα προστασιας και αποκαταστασης του φυσικου τοπιου και των σωζωμενων τμηματων ρεματων με την βλαστηση τους...το τμημα του ρεματος υφανετ,πισω απο το εργοστασιο της υφανετ

το ρεμα υφανετ στις προγραμματικες θεσεις των οικολογων πρασινων 2010

http://ecogreensalonika.files.wordpress.com/2010/05/oa-programma-oikologia-allileggyi-21-5-2010.pdf
παραμενει μια εξαιρετικα σημαντικη νησιδα της παλιας κοιτης με εξαιρετικη βλαστηση διπλα ακριβως απο το παλιο εργοστασιο της Υφανετ.Οι μεχρι τωρα διοικησεις της πολης δεν εχουν κανει τιποτε για την συντηρηση,αναδειξη και επαναχρηση της Υφανετ ως χωρου πολιτισμου και ποτε δεν εχουν μιλησει για την ταυτοχρονη και συνδυασμενη αναβαθμιση της παροχθιας βλαστησης.Η καταληψη που εχει γινει στο χωρο του παλιου εργοστασιου απο ελευθεριακες ομαδες ισως θα μπορουσε να αποτελεσει ενα πυρηνα διαλογου για μια πιο ευφανταστη προσπαθεια συντηρησης και  αναδειξης του γενικοτερου συνολου.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

οι δρομοι του νερου,περιφερειακη ταφρος θεσσαλονικης

η περιφερειακη ταφρος κατσκευαστηκε το 1950 για να συγκεντρωνει τα νερα των ρεματων στην πολη της θεσσαλονικης





 η καμαρα πυλαιας στον χωρο αναψυχης που υπαρχει διπλα στο ελαιορεμα

 στο σημειο που  η ταφρος συναντα το ελαιορεμα η ρεμα πλατανου














































ξεχνας οτι βρισκεσαι σε μια πυκνοδομημενη πολη,θυμιζει  εξοχη


            
η κοιτη της ταφρου σε σημειο που συγκεντρωνεται αρκετο νερο

           
το μονοπατι συνεχιζει,αλλα η πυκνη βλαστηση δεν μας επιτρεπει να περπατησουμε διπλα στην κοιτη




















   




                                             
η κοιτη ειναι τσιμεντενια και φιλοξενει γυρινους

το μονοπατι σχεδον εξαφανιζεται απο την πυκνη βλαστηση

γυρω υπαρχουν μεγαλα,ψηλα δεντρα
ενα αυλακι που διασχιζει το τσιμεντο της πολης της θεσσαλονικης,περιφερειακη ταφρος

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

στον μυστικο κηπο της υφανετ

 


τα σκαλοπατια μας οδηγουν στον προσωπικο κηπο του διευθυντη του παλιου εργοστασιου της υφανετ

σε μια ηλιολουστη θεση μια αδεσποτη γατουλα μας κοιταει ξαφνιασμενη

ειναι μια γεφυρα πανω απο την κοιτη του ρεματος της υφανετ.συνδεει τον μυστικο κηπο με το εργοστασιο.

ενα πολυ ομορφο συντριβανι,με αναγλυφα φυτικα μοτιβα,πνιγμενο απο τα αναρριχητικα,πραγματικο στολιδι του κηπου.


 αυτος ο σκυλος ειναι τακτικος επισκεπτης του κηπου.δεν βιαζεται ποτε,φαινεται μαλιστα οτι απολαμβανει την βολτα του στο κηπο.


 οι τσιμεντενιες βασεις απο τα παγκακια του κηπου στεκουν χωρισμενες στον μαγεμενο κηπο της υφανετ εδω και μισο αιωνα.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

φωτογραφιες απο το αδιευθετητο ρεμα υφανετ







οχι στο κλεισιμο του ρεματος υφανετ

Το ρεμα υφανετ-κωνσταντινιδη ,γνωστο και με το ονομα ρεμα ορτανσιας,ειναι ενα αστικο ρεμα στα ορια του δημου θεσσαλονικης.
εχει προταθει απο την ευαθ παγιων να γινει διευθετηση σε υπογειο αγωγο και κοπη δεντρων για το ανοιχτο τμημα του αναμεσα στις οδους παπαφη και θεαγενους χαριση,στην κατω τουμπα(συνδεσμος με χαρτη GIS του δημου θεσσαλονικης http://gis.thessaloniki.gr/ ), με μελετη που υπεβαλε
η ευδε υδρευσης αποχετευσης θεσσαλονικης.αυτη η μελετη απορριφθηκε απο τον αντιδημαρχο αστικου σχεδιασμου
ανδρεα κουρακη λογω οτι το ρεμα ειναι χωρος αισθητικου καλλους.
μετα το περασμενο πασχα η ευαθ ανεθεσε σε ιδωτικη εταιρια,την σχεδιασμος αε ,να προβει σε νεα υδρολογικη μελετη
προφανως για να υποβαλει νεα μελετη για την διευθετηση του ρεματος.
ζητησαμε να ενημερωθουμε απο την αντιδημαρχια αστικου σχεδιασμου τι προβλεπει η νεα μελετη.
μας ειπαν οτι θα κοπουν καποια αρρωστα δεντρα.παρολο που κλειστηκε ραντεβου με τον ιδιο τον αντιδημαρχο ανδρεα κουρακη,
μας ενημερωσαν σημερα απο την γραμματεια του οτι ακυρωνει το ραντεβου με την αντιπροσωπεια των κατοικων μεχρι να
του υποβαλλουμε γραπτως τις θεσεις μας.
ενημερωθηκαμε απο δυο καθηγητες του αριστοτελειου πανεπιστημιου,την κα ανανιαδου-τζιμοπουλου,αρχιτεκτονικη τοπιου και τον
κ.ζαγκα,δασολογια,οτι πρεπει το ρεμα να παραμεινει ανοιχτο,να υπαρχει νερο στην κοιτη του,να γεινουν ηπιες παρεμβασεις
για τη αναπλαση του σε περιβαλλοντικο παρκο.
αυτη ειναι και η δικη μας προταση.οχι τσιμεντο στο ρεμα.
κατι που εξηγει την επιμονη της ευαθ παγιων να κλεισει το ρεμα ειναι οι χρονιες καταγγελιες των κατοικων οτι τους θερινους μηνες
διοχετευονται στην κοιτη βοθρολυμματα.τελευταια κατοικος μας περιεγραψε πως ανακαλυψε καπακι αποχετευτικου αγωγου απο
το παλιο αποχετευτικο δικτυο της ευαθ αποχετευσης θεσσαλονικης μεσα στο ρεμα.μαλιστα δυο υπαλληλοι οταν επισκεφθηκαν
το συγκεκριμενο σημειο του απαντησαν οτι ειναι υπαλληλοι της ευαθ και κανουν εκτονωση του αποχετευτικου δικτυου καθε φορα που
αυτο πλημμυριζει οταν βρεχει.
ακουγεται απιστευτο επειδη η θεσσαλονικη διαθετει βιολογικο καθαρισμο,αλλα κα εγω η ιδια κατηγγειλα την υπαρξη βοθρολυματων
στο λιμενικο της καλαμαριας,απο το οποιο εμαθα για τις παρανομες εκτονωσεις των υπονομων της ευαθ.μαλιστα εχουν γινει
μηνυσεις εναντιον της για αυτο το λογο για ρυπανση.δεν το ερευνησα τοτε περισσοτερο,αλλα τωρα ειναι κατι που θα κανω.
εξαλλου το αδιευθετητο αυτο τμημα του ρεματος στην πολεοδομια ειναι χαρκατηρισμενο δρομος.βρηκα τον αριθμο 899Δ/10-12-91.
αν αυτο σας βοηθαει για την οριοθετηση του ρεματος.
οι κατοικοι στις 14-3-2011 οργανωσαμε  επιτυχημενο εθελοντικο καθαρισμο του ρεματος μαζι με τους θεσσαλονιστας,που ειναι κατι αντιστοιχο 
των ατενιστας στην αθηνα.
στις 14-2-2011 κλαδευτηκαν δεντρα και κοπηκε καποιο που ηταν επικυνδυνο απο συνεργειο του δημου,χωρις αδεια απο το δασαρχειο
θεσσαλονικης.μαλιστα ενας κορμος αφεθηκε μεσα στην κοιτη δημιουργωντας μαζι με σκουπιδια φραγμα.
παρολο που υπηρχαν μαρτυρες ο δημος αρνηθηκε οτι εστειλε δικους του υπαλληλους.
αναγκαστηκαμε να κλαδεψουμε και να καθαρισμουμε μονοι μας.
το ρεμα σε γενικες γραμμες εχει εγκαταληφθει και ειναι στεκι χρηστων.κανουμε ενεργειες για να αλλαξουμε αυτη την παγιωμενη εικονα
για το ρεμα που προβαλει σαν σωτηρια λυση την υπογειοποιηση των υδατων του και την κοπη της βλαστησης.
ελπιζουμε να σας εχουμε υποστηρικτες μας σε αυτην μας την κινητοποιηση για το περιβαλλον.

σας ευχαριστουμε
εκ μερους των κατοικων και των φιλων του ρεματος υφανετ,

σοφια πισανιδου
θ.χαριση 67,κατω τουμπα
τηλ 6945285570