Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

συναντηση φορεων,επιστημονων και επιτροπης κατοικων για το ρεμα υφανετ

στις 18-5-11 πραγματοποιηθηκε συναντηση στο χωρο του ρεματος αναμεσα στους εμπλεκομενους φορεις,την καθηγητρια του ΑΠΘ κα Μαιρη Ανανιαδου-Τζιμοπουλου και μελη της επιτροπης κατοικων για την προστασια του ρεματος υφανετ.
ακολουθουν ανακοινωσεις της αντιδημαρχιας αστικου σχεδιασμου και της επιτροπης κατοικων για την
προστασια του ρεματος υφανετ.
 Να ευχηθουμε να εχει αισια καταληξη η αποφαση ολων μας να αποκατασταθει και να αναπλαστει το ρεμα υφανετ.


Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (ΥΦΑΝΕΤ)
ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Συνάντηση με περίοικους και εκπροσώπους φορέων στο Ρέμα Κωνσταντινίδη (ΥΦΑΝΕΤ) είχε σήμερα (Τετάρτη 18 Μαϊου 2011) ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, κ. Ανδρέας Κουράκης, έπειτα από αίτημα των ίδιων.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας του πλήθους των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ρέματος, η οποία τελικά είναι πλημμελής, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρέματος κατά τρόπο ώστε να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου για την περιοχή.
Στη συνάντηση παρευρέθη η κ. Μ. Ανανιάδου-Τζιμοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΑΠΘ, η οποία τόνισε πως το Ρέμα Κωνσταντινίδη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό (και να μην μετατραπεί σε κλειστό αγωγό) στο τμήμα του από την οδό Παπάφη έως την οδό Περδίκκα, καθώς το ελάχιστο νερό που φέρει συντηρεί το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο αποτελεί ένα μικρό δείγμα της βιοποικιλότητας της πόλης. «Οι κάτοικοι διεκδικούν αυτόν τον χώρο, ως χώρο πρασίνου και αναψυχής, το πανεπιστήμιο επί δεκαετίες ασχολείται με το συγκεκριμένο αλλά και με τα υπόλοιπα ρέματα της πόλης στην κατεύθυνση της βιώσιμης αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε η ίδια. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως είπε, είναι να υλοποιηθεί η πλήρης καταγραφή της κατάστασης του ρέματος Κωνσταντινίδη, να λυθούν τα θέματα των πολλαπλών συναρμοδιοτήτων και να απομακρυνθούν οι αιτίες υποβάθμισής του.
«Σήμερα ανοίγουμε το ζήτημα των ρεμάτων της πόλης, με αφορμή το Ρέμα Κωνσταντινίδη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους συναρμόδιους φορείς (ΥΠΟΜΕΔΙ-ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ Παγίων, ΟΡΘΕ, Δήμος Θεσσαλονίκης), προκειμένου για τον βέλτιστο συντονισμό της προσπάθειας διαχείρισης των ρεμάτων. Η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει άμεσα», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Κουράκης. 
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ήδη σε επαφή με την ΕΥΑΘ Παγίων, στην ιδιοκτησία και αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα ρέματα, προκειμένου για την παραχώρησή τους, ώστε να μπορεί ο Δήμος να παρέμβει με αναπλάσεις, ενώ υπάρχει η βούληση να εξευρεθούν πόροι για τις εν λόγω αναπλάσεις. «Θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Υποδομών, αλλά και με το πανεπιστήμιο και την κ. Τζιμοπούλου, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση δεκαετιών, ενώ ήδη έχουμε προβεί σε μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ και τον ΟΡΘΕ», κατέληξε ο κ. Κουράκης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας, κ. Δημ. Κανάκης και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς και
εκπρόσωπος της ΕΥΔΕ Ύδρευσης-Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Θεσσαλονίκης.










 
Ανακοινωση απο την επιτροπη κατοικων για την προστασια του ρεματος υφανετ

η υπαρξη μελετης απο την ευδε υδρευσης αποχετευσης θεσσαλονικης για την διευθετηση του ανοιχτου τμηματος του ρεματος υφανετ και μπαζωμα του απο την οδο παπαφη εως την οδο θεαγ.χαριση στην κατω τουμπα μας οδηγησε να συστησουμε επιτροπη κατοικων για την προστασια του ρεματος υφανετ.
Οι μεμονωμενες φωνες μας ενωθηκαν και εισακουστηκαν οι ανησυχιες και οι προτασεις μας για αποκατασταση του οικοσυστηματος και αναπλαση του χωρου του ρεματος ωστε να ειναι προσβασιμος σε ολους τους κατοικους της τουμπας και της θεσσαλονικης.
Η κα καθηγητρια του ΑΠΘ ΜαιρηΤζιμοπουλου-Ανανιαδου που προτειναμε να αναλαβει την μελετη του ρεματος ειναι το καταλληλοτερο προσωπο γιατι μια αναπλαση αστικου φυσικου οικοσυστηματος πρεπει να συνδιαζει την λειτουργικοτητα με την υψηλη αισθητικη.
Χαιρετιζουμε την τοποθετηση της αντιδημαρχιας αστικου σχεδιασμου και τον κ.αντιδημαρχο κ.Ανδρεα Κουρακη για την
πολιτικη αποφαση που ελαβε να προστατευτουν τα φυσικα οικοσυστηματα των αστικων ρεματων απο τις βλαπτικες για το περιβαλλον μεθοδους της διευθετησης των ρεματων.
Τα ρεματα πρεπει να μενουν ανοιχτα στην φυσικη τους κατασταση οπως οριζει το αρθρο 24 του ελληνικου Συνταγματος και να μην χρειαζεται οι πολιτες να καταφευγουν σε προσφυγες κατα της διοικησης στο Στε για την προστασια τους.
Ζηταμε να διορθωθει στο δελτιο τυπου που εκδοθηκε απο τον δημο θεσσαλονικης για την συναντηση που πραγματοποιηθηκε στο χωρο του ρεματος στις 18-5-11 με τους εμπλεκομενους φορεις,την κα Ανανιαδου και την επιτροπη κατοικων,του σημειου που περιγραφει το προς αναπλαση ανοιχτο τμημα του ρεματος απο την οδο παπαφη εως την οδο περδικα.Το ορθο ειναι απο την οδο παπαφη εως την οδο θεαγ.χαριση.
Το ρεμα υφανετ ειναι ενιαιο.Ηδη εκπονειται απο την ΕΥΔΕ μελετη για την διευθετηση του στα ορια του δημου Τριανδριας,οπου ειναι γνωστο ως ρεμα Ορτανσιας.
Καλουμε επισης τους πολιτες που αναγνωριζουν οτι η
προστασια των φυσικων οικοσυστηματων μεσα στις πολεις ειναι μια ασπιδα προστασιας
για την υγιεια τους να ενωθουν και δρασουν συλλογικα οπως εμεις.
Θα παρακολουθουμε το θεμα της αναπλασης σε βαθος χρονου και θα ενημερωνουμε τους συμπολιτες μας στην Θεσσαλονικη για οποιαδηποτε εξελιξη.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου